spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Konsesjonsloven skal sørge for at samfunnets langsiktige behov blir ivaretatt, og tar hensyn til det beste for miljø, bosetting, allmenne naturverninteresser, utbygging og framtidige generasjoners behov. Vern av jordbruksarealene ivaretas gjennom jordloven.
  • Felles for norske landbruksprodukter er at de er produsert med liten bruk av plantevernmidler og liten bruk av medisiner i husdyrholdet. Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder lavt forbruk av antibiotika til husdyr. Det gjør at det er trygt å spise norsk mat.
  • Hønsehirse er i rask spredning og finnes nå mange steder i Sør-Norge, deriblant Telemark. Den er vanskelig å bekjempe, men det finnes viktige tiltak som må settes i gang på rett tid. Telemark Bondelag og Fylkesmannen i Vestfold og Telemark inviterer til informasjonsmøte om hønsehirse.

Nytt frå Fylkesmannen

Klarte ikke hente xml dokumentet! Sjekk at url til feed er korrekt.

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Frå måndag 15. april er det full toll på import av storfekjøt. Dei siste vekene har nedsett toll bidratt til å få ferskt importert kjøt til den norske marknaden. Det er enda mogleg å importere på kvoter som ikkje er fullt utnytta.
  • Produksjonen av store runde tomater er i gang igjen etter vinteren, og mengdene øker fremover.
  • Landbruksdirektoratet har tildelt nær 2,8 millioner kroner til prosjekter som skal fremme skogbrukets næringsvirksomhet på landsbasis. Midlene er nasjonale rentemidler fra skogfondet.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

Klarte ikke hente xml dokumentet! Sjekk at url til feed er korrekt.
   
Møte 08.02.12
Møte 08.02.12
Fotograf: Audun Flåtten
Nedfelling av husdyrgjødsel fotograf Audun Flåtten

Vellykka fagmøte om samarbeid i økologisk kornproduksjon

Ondag 08.02 arrangerte Midt-Telemark Landbrukskontor,  Bondelaga: Saude og Nes, Holla, Lunde og Flåbygd, og Bø Bondelag, og Norsk Landbruksrådgivning Østafjells fagmøte om samarbeid for å betre økonomien i økologisk kornproduksjon. Møte var på Landbrukets hus.

Audun Flåtten frå Re i Vestfold driv konvensjonell slaktegrisbesetning og 270 daa med økologisk korn i. Han snakka om sin produksjon og sine erfaringar med å legge om til økologisk drift.


Viktig med godt vekstkifte

Audun viste oss ein oversikt over vekstskifte på eigedommen, og synte til at det var viktig å sjå dette i sammenheng. Det å lage ein god plan for vekstskifte var på mange måtar ein prosess der han heila tida kom på nye moment og nye vurderingar, og planen var blitt endra meir enn ein gong.

Vekstskifte bestod av bygg, havre, hausthvete, åkerbønner, og grønngjødsling.

Det er og viktig å gjere seg erfaringar med kva som fungerer og ikkje. Da er det greit å ha ein rådgivar å støtte seg på. Audun rereferte og til at det låg mykje bra informasjon på nettet, blant anna på Agropub.


Grønngjødsling eller eng?

Audun som har god tilgang på husdyrgjødsel ville fint kunne ha eng som ein del av vekstskifte. I praksis hadde han meir gjødsel enn han trang sjølv og han skaffa gjødsel til andre i nærområdet.

Iførste omgang hadde han valgt å bruke grønngjødsling, men det var med utgangspunkt i at han ikkje hadde eige utstyr for grashandtering. Han vurdera eng som eit alternativ på sikt. Eit alternativ var å bygge tørke for høy eller leige inn andre til å slå, presse og pakke om han ville produsere grovfôr for salg i rundball eller som høyensilasje. Silja Valand synte litt seinare i programmet til økonomien i ulike driftsopplegg, og det var entydig at alternativet med eng hadde betre dekningsbidrag enn grønngjødsling.


Husdyrgjødselhandtering

Audun hadde ein del maskiner sjølv. Men han leigde gjødselkjøring. Han pløyde og harva og så kom ein entreprenør med gjødselvogn med nedfeller med harv. Lukt var det lite av når gjødsla vart felt ned på denne måten. Skifta på garden låg med kort kjøreavstand så det var rasjonell handtering. Alt i alt var han var godt nøgd med denne måten å handtere gjødsla på.

 Sjå og: Presentasjon - Audun Flåtten (PDF, 7 MB)


Offentleg regelverk

Etter ei lita pause med økologiske baguettar frå Gvarv Bakeri tok underteikna ein liten gjennomgang av kva ein må passe på med ved samarbeid. Tema var samarbeid mellom husdyrprodusent og kornprodeusent for å få til eit betre vekstskifte.

Kort oppsummert er det 3 viktige ting å passe på:

  • Ha ryddige avtaler

  • Det mest ryddige er å leige areal av kvarandre

  • Pass på floghavre

Sjå gjerne og: Offentleg releverk og samarbeid (PDF, 32 kB)


Vekstskifte og økonomi

Silja Valand tok for seg ulike driftsopplegg med alt fra enkle vekstskifte til meir variera driftsopplegg, med og utan husdyr og samanlikna økonomien ved hjelp av differansekalkyler for grønngjødsling og eng. Eit godt vekstskifte er viktig, og Silja minna om at ein måtte sjå heile vekstskifteperioden i sammenheng når ein skulle rekne økonomi.


Gode tilbod fra landbruksrådginvinga

Silja gjekk og igjennom dei ulike tilboda til Landbruksrådgivinga. Det vil bli arrangera markdagar i kommande sesong. Bli med om du er interessert i å lære meir om økologisk kornproduksjon! Dei har og tilbod om Økologisk Førsteråd som er ei gratis og uforpliktande rådgivingspakke som innbefattar besøk ute på garden og gjennomgang av driftsopplegg for å sjå om økologisk driftsmåte kan passe for deg :-)

 Sjå og: Vekstskifte og økonomi (PDF, 408 kB)


Publisert av Halvor Midtbø. Sist endret 14.02.2012
   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 0822
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: Helge Høvik
tur-4
Helge Høvik
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering