spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Norges Bondelag ber regjeringen om en koronapakke for å dekke ekstraordinære kostnader i næringen på grunn av restriksjoner og andre direkte effekter av koronasituasjonen.
  • Leder i Telemark Bondelag, Aslak Snarteland er glad for at det er landet en avtale som bidrar til forutsigbare rammer for bonden, og som bidrar til å opprettholde norsk matproduksjon
  • Jordbrukets forhandlingsutvalg varslet i dag om at de vil starte forenklede jordbruksforhandlinger med staten om en avtale for 2021.

Nytt frå Fylkesmannen

  • <p>-Vi vil oppmoda folk om å sikre bygningar og anna som ligg tett på elveleia i forbindelse med fare for vårflaum. Det er mykje snø i fjellet som kan smelta på kort tid. Det seier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark</p>
  • <p>Mattilsynet har endra reglane for bruk av plantevernmidlar i nærleiken av vatn.</p> <p>Norsk Landbruksrådgjeving Østafjells held eit kortkurs i samband med desse endringane.</p>
  • <p>Fylkesmannen gir kommunane 8 millionar kroner til tiltak mot flaumskade. 4,5 millionar går til mobilt flaumvernutstyr. Pengane kjem frå Kommunal- og regionaldepartementet.</p>

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Store snømengder skaper fortsatt utfordringer for reindrifta. Fylkesmannen i Troms og Finnmark og Fylkesmannen i Nordland har meldt inn et behov på 10 millioner kroner for tilskudd til kjøp av fôr og til uttransportering av fôr i mai.
  • Landbruksdirektoratet har fastsatt tollkvoter for korn basert på prognose fra markedsregulator Norske Felleskjøp. Kvotene fordeles på auksjon hos Landbruksdirektoratet tirsdag 19. mai.
  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad var mandag 11. mai i Alta og la fram regjeringens forslag om å bevilge ytterligere 10 millioner kroner til beitekrisen som har rammet reindrifta i Nordland, Troms og Finnmark.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke grunnbevilgningen til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Veterinærinstituttet (VI) med til sammen 15 millioner kroner. Dette skal delvis erstatte inntektssvikten som de to forskningsinstituttene nå opplever, og til å opprettholde den faglige aktiviteten.
  • Innovasjon Norge jobber med gründere og etablert næringsliv innen de fleste sektorer – over hele landet og ute i verden. På en samleside på nett kan du lese om flere av dem, også historier fra landbruket.
  • Trenger du råd om hvordan du kan søke støtte til forsknings- og utviklingsprosjekt hos Forskningsrådet? Det og mye annet kan du lære på webinaret Bionæringsdagen den 18. juni.
   

Hvem produserer Norges beste eplemost og eplesider i 2015?!?

Eplemost - Klikk for stort bilde Norsk eplefest og Apéritif.no arrangerer for femte gang konkurranse om Norges beste eplemost og eplesider. I fjor ble 78 moster testet fra til sammen 8 fylker. Vi vil gjerne ha med enda flere i år. Det er også mulig å konkurrere med siderprodukt, i fjor var to produkt påmeldt i konkurransen.

Påmelding (DOC, 41 kB) sendes til Midt-Telemark landbrukskontor,landbruk@midt-telemark.no, som administrerer konkurransen. Påmeldingsfristen er 13. november. Kåringen skjer mandag 30. november kl. 16.30 på Kafé Løve, Det Norske Teater i Oslo.

Eplemosten er et naturprodukt som i likhet med vin er preget av sortsvalg, vekstforhold og ikke minst antall soltimer i vekstsesongen.  Det er ikke et lagringsprodukt slik som vin, men hvert nytt vekstår gir sitt eget preg på mosten. Slik blir mosten aldri et gjengangerprodukt, men gir opplevelse av noe nytt stadig vekk. Eplemost blir stadig en viktigere alkoholfri drikk som egner seg godt til de beste middagsretter, samtidig som den er et godt alternativ til  brus og ulike sukkerholdige tørstedrikker.

Om konkurransen
Det vil bli konkurrert i tre klasser;

  • Rene moster
  • Blandingsmoster ( mer enn 1 sort)
  • Eplesider (alle typer)

For å delta i konkurranse må mosten følge noen kriterier; Mostene skal være presset av ferske norske epler, uten noen form for tilsetningsstoffer, heller ikke tilsatt annen frukt eller grønnsaker. Mosten skal være uten filtrering, men pasteurisert. De må være presset i 2015. For mostene som består ev mer enn èn sort eple, ber vi om at det anslås en prosentvis fordeling av sortene. Sideren må ha eple som hovedingrediens, minst 80%. Alkoholprosent må oppgis.

For mer informasjon om innsending av produkter og konkurransen se invitasjon (DOC, 134 kB) og påmeldingsskjema (DOC, 41 kB)

   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 3817
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: Helge Høvik
Eplekunst-1
Helge Høvik
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering