spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Fylkeskontorene i Telemark Bondelag og Vestfold Bondelag er strålende fornøyd med sommerkampanjen #komhit. Hvem ble «best i show»? Se bilder av alle rammene og kåring av vinnere.
  • I disse dager høstes grunnlaget for fremtidig brødbakst. Noe tidligere enn normalt er innhøstinga av kornet i gang. Men, mange vil vente. Ettergroing gjør at kornåkrene inneholder både modne og umodne korn.
  • Det bugner av natur- og matopplevelser i Telemark. I år har bonden rammet inn kulturlandskapet og du kan glede deg over det på din reise samt vinne gårdsferie for fire. Kom hit!

Nytt frå Fylkesmannen

  • <p>Visste du at Vestfold og Telemark er eit av dei største eplefylka i Noreg?</p>
  • <p>Bernt, Edvard og Anstein Freberg er tre brødrar som i 2012 starta med aspargesproduksjon. Dei dyrkar aspargesen på lett og varm jord på Hvasser, lengst ut mot kysten av Oslofjorden. Hvasser asparges får prisen i år for å vise veg for dei beste råvarene som me bør eta når det er sesong i Noreg.  </p>
  • <p>Ein villreinbukk skoten under jakt på Hardangervidda er stadfesta smitta av CWD (skrantesjuke).</p>

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Tirsdag 29. september er den første internasjonale dagen mot matsvinn. FNs bærekraftmål har fastsatt et mål om halvering av matsvinn innen 2030.
  • Til sammen 12 aktører har fått innvilget 6 mill. kroner i nasjonale tilretteleggingsmidler til prosjekter med oppstart i 2020. Pengene går til nasjonale tilretteleggingstiltak innen næringsutvikling og kompetanseheving.
  • Staten og Norges Bondelag ble i oktober 2019 enige om å gjennomføre en oppkjøpsordning med sikte på å kjøpe ut 40 millioner liter kumelk. Resultatet er at litt over 35 millioner liter er kjøpt ut.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

  • I dag markerer Norge og verden den internasjonale dagen om matsvinn.
  • Dette var skamkjekt sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad då ho denne veka opna Risøyhamn Tømmerkai i Nordland. I talen sin understreka ho skogen sin positive verknad på klima, og sa at dei utanlandske treslaga som var planta under skogreisinga også var viktige i så måte.
  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) om dyrevelferdsproblemer i kyllingproduksjon
   

Hvem produserer Norges beste eplemost og eplesider i 2015?!?

Eplemost - Klikk for stort bilde Norsk eplefest og Apéritif.no arrangerer for femte gang konkurranse om Norges beste eplemost og eplesider. I fjor ble 78 moster testet fra til sammen 8 fylker. Vi vil gjerne ha med enda flere i år. Det er også mulig å konkurrere med siderprodukt, i fjor var to produkt påmeldt i konkurransen.

Påmelding (DOC, 41 kB) sendes til Midt-Telemark landbrukskontor,landbruk@midt-telemark.no, som administrerer konkurransen. Påmeldingsfristen er 13. november. Kåringen skjer mandag 30. november kl. 16.30 på Kafé Løve, Det Norske Teater i Oslo.

Eplemosten er et naturprodukt som i likhet med vin er preget av sortsvalg, vekstforhold og ikke minst antall soltimer i vekstsesongen.  Det er ikke et lagringsprodukt slik som vin, men hvert nytt vekstår gir sitt eget preg på mosten. Slik blir mosten aldri et gjengangerprodukt, men gir opplevelse av noe nytt stadig vekk. Eplemost blir stadig en viktigere alkoholfri drikk som egner seg godt til de beste middagsretter, samtidig som den er et godt alternativ til  brus og ulike sukkerholdige tørstedrikker.

Om konkurransen
Det vil bli konkurrert i tre klasser;

  • Rene moster
  • Blandingsmoster ( mer enn 1 sort)
  • Eplesider (alle typer)

For å delta i konkurranse må mosten følge noen kriterier; Mostene skal være presset av ferske norske epler, uten noen form for tilsetningsstoffer, heller ikke tilsatt annen frukt eller grønnsaker. Mosten skal være uten filtrering, men pasteurisert. De må være presset i 2015. For mostene som består ev mer enn èn sort eple, ber vi om at det anslås en prosentvis fordeling av sortene. Sideren må ha eple som hovedingrediens, minst 80%. Alkoholprosent må oppgis.

For mer informasjon om innsending av produkter og konkurransen se invitasjon (DOC, 134 kB) og påmeldingsskjema (DOC, 41 kB)

   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 3817
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: Helge Høvik
sopp
Helge Høvik
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering