Eplemosten er et naturprodukt som i likhet med vin er preget av sortsvalg, vekstforhold og ikke minst antall soltimer i vekstsesongen. Det er ikke et lagringsprodukt slik som vin, men hvert nytt vekstår gir sitt eget preg på mosten. Slik blir mosten aldri et gjengangerprodukt, men gir opplevelse av noe nytt stadig vekk. Eplemost blir stadig en viktigere alkoholfri drikk som egner seg godt til de beste middagsretter, samtidig som den er et godt alternativ til brus og ulike sukkerholdige tørstedrikker.
Om konkurransen
Det vil bli konkurrert i tre klasser;
-
Rene moster
-
Blandingsmoster ( mer enn 1 sort)
-
Eplesider (alle typer)
For å delta i konkurranse må mosten følge noen kriterier; Mostene skal være presset av ferske norske epler, uten noen form for tilsetningsstoffer, heller ikke tilsatt annen frukt eller grønnsaker. Mosten skal være uten filtrering, men pasteurisert. De må være presset i 2015. For mostene som består ev mer enn èn sort eple, ber vi om at det anslås en prosentvis fordeling av sortene. Sideren må ha eple som hovedingrediens, minst 80%. Alkoholprosent må oppgis.
For mer informasjon om innsending av produkter og konkurransen se invitasjon (DOC, 134 kB) og påmeldingsskjema (DOC, 41 kB)