spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Utnyttelse av norske gras- og grovfôrressurser er et viktig satsingsområde. Grovfôret er i fokus og det har blitt gjort mye erfaringsbasert forskning de siste åra. Konklusjonene er blant annet at bondens økonomi kan styrkes gjennom mer og bedre grovfôr. Bli med på fagdag om grovfôr 2. oktober.
  • Onsdag 28. august møtte fylkespolitikere i Vestfold og Telemark til valgkamparrangement på Nortura sitt anlegg i Tønsberg. Programmet for dagen inneholdt omvisning fra nyslaktet gris til ferdig grillpølse, konkurranse der politikerne ble testet i grisens anatomi og til slutt landbrukspolitisk debatt med listetoppene.
  • TINE AU i Telemark, Telemark Bondelag og Telemark Bonde- og Småbrukarlag inviterer til et hørings-, informasjons- og diskusjonsmøte om nedtrapping av norsk melkeproduksjon.

Nytt frå Fylkesmannen

  • <p>Det holdes kurs på Gjennestad lørdag 30. november 2019 kl 10.00. Les mer for informasjon og påmelding.</p>
  • <p>Landbruks- og matdepartementet arrangerer inspirasjonsdager om mat for eldre i Skien 5. november. Seminaret er gratis for alle som jobber med matomsorg.</p>
  • <p>Det er gjort noen endringer i vedtaksmalene for Drenering i Agros. Den nye versjonen av vedtaksmalene vil være tilgjengelig i Agros fra 20.09.</p>

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Landbruksdirektoratet har gitt 53,3 mill. kroner i støtte til bygging av tømmerkaier i 2019. De nye kaiprosjektene ligger i Nordland og på Vestlandet.
  • Du kan no søke om produksjonstilskot i jordbruket og tilskot til avløysing ved ferie og fritid. Teljedato er 1. oktober. Søknadsfristen er 15. oktober.
  • Landbruksdirektoratet inviterer nye og tidligere søkere til å søke penger i den nasjonale delen av Klima-og miljøprogrammet (KMP). Programmet støtter tiltak som skal komme bonden til gode, og det ligger 15 mill. kroner i potten.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt regler for hvor mange avlspurker en bonde som driver med gris kan slakte per år.
  • Melkeproduksjonen må nedskaleres med om lag 100 millioner liter (7 prosent) når eksport¬subsidiene fjernes fra 1. juli 2020, som følge av WTO-avtalen. Staten og Norges Bondelag ble i dag enige om at det skal gjennomføres et ekstraordinært oppkjøp av produksjonskvoter på 40 millioner liter. Det resterende volumet tas ut ved å redusere kvotene på alle bruk (forholdstallet).
  • Under dagens markering av Verdens Matdag for 2019 i FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) meddelte FNs generalsekretær Antonio Guterres at FN planlegger å invitere til et toppmøte om mat og matsikkerhet i 2021.
   

Hvem produserer Norges beste eplemost og eplesider i 2015?!?

Eplemost - Klikk for stort bilde Norsk eplefest og Apéritif.no arrangerer for femte gang konkurranse om Norges beste eplemost og eplesider. I fjor ble 78 moster testet fra til sammen 8 fylker. Vi vil gjerne ha med enda flere i år. Det er også mulig å konkurrere med siderprodukt, i fjor var to produkt påmeldt i konkurransen.

Påmelding (DOC, 41 kB) sendes til Midt-Telemark landbrukskontor,landbruk@midt-telemark.no, som administrerer konkurransen. Påmeldingsfristen er 13. november. Kåringen skjer mandag 30. november kl. 16.30 på Kafé Løve, Det Norske Teater i Oslo.

Eplemosten er et naturprodukt som i likhet med vin er preget av sortsvalg, vekstforhold og ikke minst antall soltimer i vekstsesongen.  Det er ikke et lagringsprodukt slik som vin, men hvert nytt vekstår gir sitt eget preg på mosten. Slik blir mosten aldri et gjengangerprodukt, men gir opplevelse av noe nytt stadig vekk. Eplemost blir stadig en viktigere alkoholfri drikk som egner seg godt til de beste middagsretter, samtidig som den er et godt alternativ til  brus og ulike sukkerholdige tørstedrikker.

Om konkurransen
Det vil bli konkurrert i tre klasser;

  • Rene moster
  • Blandingsmoster ( mer enn 1 sort)
  • Eplesider (alle typer)

For å delta i konkurranse må mosten følge noen kriterier; Mostene skal være presset av ferske norske epler, uten noen form for tilsetningsstoffer, heller ikke tilsatt annen frukt eller grønnsaker. Mosten skal være uten filtrering, men pasteurisert. De må være presset i 2015. For mostene som består ev mer enn èn sort eple, ber vi om at det anslås en prosentvis fordeling av sortene. Sideren må ha eple som hovedingrediens, minst 80%. Alkoholprosent må oppgis.

For mer informasjon om innsending av produkter og konkurransen se invitasjon (DOC, 134 kB) og påmeldingsskjema (DOC, 41 kB)

   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 0822
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: Helge Høvik
tur-3
Helge Høvik
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering