spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Fylkeskontorene i Telemark Bondelag og Vestfold Bondelag er strålende fornøyd med sommerkampanjen #komhit. Hvem ble «best i show»? Se bilder av alle rammene og kåring av vinnere.
  • I disse dager høstes grunnlaget for fremtidig brødbakst. Noe tidligere enn normalt er innhøstinga av kornet i gang. Men, mange vil vente. Ettergroing gjør at kornåkrene inneholder både modne og umodne korn.
  • Det bugner av natur- og matopplevelser i Telemark. I år har bonden rammet inn kulturlandskapet og du kan glede deg over det på din reise samt vinne gårdsferie for fire. Kom hit!

Nytt frå Fylkesmannen

  • <p>Visste du at Vestfold og Telemark er eit av dei største eplefylka i Noreg?</p>
  • <p>Bernt, Edvard og Anstein Freberg er tre brødrar som i 2012 starta med aspargesproduksjon. Dei dyrkar aspargesen på lett og varm jord på Hvasser, lengst ut mot kysten av Oslofjorden. Hvasser asparges får prisen i år for å vise veg for dei beste råvarene som me bør eta når det er sesong i Noreg.  </p>
  • <p>Ein villreinbukk skoten under jakt på Hardangervidda er stadfesta smitta av CWD (skrantesjuke).</p>

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Tirsdag 29. september er den første internasjonale dagen mot matsvinn. FNs bærekraftmål har fastsatt et mål om halvering av matsvinn innen 2030.
  • Til sammen 12 aktører har fått innvilget 6 mill. kroner i nasjonale tilretteleggingsmidler til prosjekter med oppstart i 2020. Pengene går til nasjonale tilretteleggingstiltak innen næringsutvikling og kompetanseheving.
  • Staten og Norges Bondelag ble i oktober 2019 enige om å gjennomføre en oppkjøpsordning med sikte på å kjøpe ut 40 millioner liter kumelk. Resultatet er at litt over 35 millioner liter er kjøpt ut.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

  • I dag markerer Norge og verden den internasjonale dagen om matsvinn.
  • Dette var skamkjekt sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad då ho denne veka opna Risøyhamn Tømmerkai i Nordland. I talen sin understreka ho skogen sin positive verknad på klima, og sa at dei utanlandske treslaga som var planta under skogreisinga også var viktige i så måte.
  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) om dyrevelferdsproblemer i kyllingproduksjon
   
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 3 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 1 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 2 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 4 fotograf Halvor Midtbø

Vellykka låvekveld onsdag 31.08

Onsdag 31.08 hadde me invitert dei som var med på prosjetket "Den Raude Låve" som gjekk for to år sidan og dei som var med på "Ny næring under gamle tak" i vinter. Me inviterte til besøk på Lerkekåsa Vingård hjå Wenche Hvattum og Joar Settem i Sauherad. Me fekk omvisning og høre om kva dei hadde gjordt med låven for å legge til rette for produksjon av vin, galleri og vinplantingane med ulike druesortar. Som ein del av opplegget tok me og ein runde for å høre korleis det stod til med dei ulike prosjekta som var representert. Totalt var me 11 som hadde ein fin kveld på Lerkekåsa Vingård.

Me hadde og invitert med oss tidlegare prosjektleiar Lars Lyngdal og prosessveileder Hans Huseby, i tillegg til styringsgruppa for "Ny næring under gamle tak". Totalt vart me da 11 personar som kom til Lerkekåsa Vingård.

Først fekk me ei omvisning ute på garden og fekk sjå vinplantingane. Dei hadde fleire ulike sortar druer frå ulike klimasoner. Det var enno ei stund til dei var modne, men på den andre sida toler dei lite og ikkje frost, så dei måtte følgje nøye med og måle syre og tørrstoff for å halde oversikt over kor langt druene hadde komme i modninga.

Me fekk og ei kort innføring i stell og skjæring av vinstokkane. Drueplantene blir normalt kjøpt ferdig poda på grunnstammar og var planta på mypexduk. PLantene var støtta opp med stolpar og ein kraftig tråd. Plantene er avhengig av støtte og dei må og formast med skjæring. Druene kjem på 2. års ved, og ein måtte være nøye med å fjerne sideskot som ein ikkje ønskte. Hovudskota var og halde tilbake for å ikkje sleppe plantene for høgt.

Vinteren kunne og være ei utfordring, og me kunne sjå på rekkene at det var skildnad på korleis dei ulike sortane hadde klart å etablere seg. Dei hadde forsøkt seg med å hyppe snø over plantene om vinteren med tanke på isolering.

Dei hadde vin som stod i produksjon, men der er restriksjonar i høve til salg. Dei hadde hatt ambulerande sjenkebevilgning, og da kunne dei selge til andre som har sjenkebevilgning, som lokale hotell, resturantar og utestader, men dei skulle gjerne hatt høve til å selge direkte til sluttbrukar. Dei meinte at det var der det var størst sjangs for å sitte att med gevinst. Eit alternativ kunne være å selge druesaft til privatpersonar som kunne leige plass til å produsere sin eigen vin på staden.

I første etasje i låven har dei laga til forsamlingslokale og kjøkken med tanke på servering, i tillegg til nytt ingangsparti og toalett. Forsamlingslokalet var med kvitkalka veggar og koseleg innreid som det kunne passe til ein vingard, sjå bilete. Me fekk servert nydeleg kantarellsuppe med brød. Etterpå fekk me eplekake og kaffe.

Etter serveringa tok me ein liten presentasjonsrunde på dei som var komne sidan ikkje alle kjente kvarandre. Dei ulike prosjekta sa litt om kor langt dei hadde komme i sitt arbeid og utveksla erfaringar. Fleire syntes at møtet med byrokratiet kunne være ei utfordring med tanke på at låvane skulle få nye bruksområde. Plan og bygningslova var eit av elementa. Det kom og fram tankar i høve finansiering. Det kostar pengar å restaurere, særleg når ein har bygg som er verneverdige. Det var litt frustrasjon over føringar frå riksantikvaren i høve kva ein kunne gjere og ikkje. Liltt av frustrasjonen låg i føringar og pålegg utan att det var midlar som stod i stil til dei kostnadane det medførte. Det var og tankar om ein kunne få til betre samordning av midlar frå den kommunale SMIL ordninga opp mot midlar frå Norsk Kulturarv og Norsk Kulturminnefond.

Til slutt fekk fekk me omvisning i resten av låvebygget med kjøkken, tilhørande servierom, inngangsparti og galleri i 2. etasje. Wenche og Joar syntes planane deira om galleri hadede blitt godt tatt i mot i det øvrige miljøet. No opplevde dei turistar som kom og overnatta i området slik at dei kunne få fleire dagar på galleri i Midt-Telemark. Galleriet var stort sett og kledd invendig slik at dei fekk vindtette veggar. I taket var det lagt duk innvendig og det var gjordt ein jobb for å få god belysning til utstillingane. Det som stod på lista nå var å gjere ein jobb med låvedøra.

Det vart eit inspirerande besøk for dei to låveprosjekta og fleire gav uttrykk for at dei ynskte å treffes seinare. Me takkar for eit hyggeleg besøk på Lerkekåsa Vingård :-)

Publisert av Halvor Midtbø. Sist endret 20.12.2011
   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 3817
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: nn
Epleblomstring
nn
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering