spacerMeny spacer
spacer

Nytt frå Telemark Bondelag

  • Utnyttelse av norske gras- og grovfôrressurser er et viktig satsingsområde. Grovfôret er i fokus og det har blitt gjort mye erfaringsbasert forskning de siste åra. Konklusjonene er blant annet at bondens økonomi kan styrkes gjennom mer og bedre grovfôr. Bli med på fagdag om grovfôr 2. oktober.
  • Onsdag 28. august møtte fylkespolitikere i Vestfold og Telemark til valgkamparrangement på Nortura sitt anlegg i Tønsberg. Programmet for dagen inneholdt omvisning fra nyslaktet gris til ferdig grillpølse, konkurranse der politikerne ble testet i grisens anatomi og til slutt landbrukspolitisk debatt med listetoppene.
  • TINE AU i Telemark, Telemark Bondelag og Telemark Bonde- og Småbrukarlag inviterer til et hørings-, informasjons- og diskusjonsmøte om nedtrapping av norsk melkeproduksjon.

Nytt frå Fylkesmannen

  • <p>Det holdes kurs på Gjennestad lørdag 30. november 2019 kl 10.00. Les mer for informasjon og påmelding.</p>
  • <p>Landbruks- og matdepartementet arrangerer inspirasjonsdager om mat for eldre i Skien 5. november. Seminaret er gratis for alle som jobber med matomsorg.</p>
  • <p>Det er gjort noen endringer i vedtaksmalene for Drenering i Agros. Den nye versjonen av vedtaksmalene vil være tilgjengelig i Agros fra 20.09.</p>

Nytt frå Landbruksdirektoratet

  • Landbruksdirektoratet har gitt 53,3 mill. kroner i støtte til bygging av tømmerkaier i 2019. De nye kaiprosjektene ligger i Nordland og på Vestlandet.
  • Du kan no søke om produksjonstilskot i jordbruket og tilskot til avløysing ved ferie og fritid. Teljedato er 1. oktober. Søknadsfristen er 15. oktober.
  • Landbruksdirektoratet inviterer nye og tidligere søkere til å søke penger i den nasjonale delen av Klima-og miljøprogrammet (KMP). Programmet støtter tiltak som skal komme bonden til gode, og det ligger 15 mill. kroner i potten.

Nytt frå landbruks- og Matdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt regler for hvor mange avlspurker en bonde som driver med gris kan slakte per år.
  • Melkeproduksjonen må nedskaleres med om lag 100 millioner liter (7 prosent) når eksport¬subsidiene fjernes fra 1. juli 2020, som følge av WTO-avtalen. Staten og Norges Bondelag ble i dag enige om at det skal gjennomføres et ekstraordinært oppkjøp av produksjonskvoter på 40 millioner liter. Det resterende volumet tas ut ved å redusere kvotene på alle bruk (forholdstallet).
  • Under dagens markering av Verdens Matdag for 2019 i FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) meddelte FNs generalsekretær Antonio Guterres at FN planlegger å invitere til et toppmøte om mat og matsikkerhet i 2021.
   
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 3 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 1 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 2 fotograf Halvor Midtbø
Fotograf: Halvor Midtbø
Ny næring 4 fotograf Halvor Midtbø

Vellykka låvekveld onsdag 31.08

Onsdag 31.08 hadde me invitert dei som var med på prosjetket "Den Raude Låve" som gjekk for to år sidan og dei som var med på "Ny næring under gamle tak" i vinter. Me inviterte til besøk på Lerkekåsa Vingård hjå Wenche Hvattum og Joar Settem i Sauherad. Me fekk omvisning og høre om kva dei hadde gjordt med låven for å legge til rette for produksjon av vin, galleri og vinplantingane med ulike druesortar. Som ein del av opplegget tok me og ein runde for å høre korleis det stod til med dei ulike prosjekta som var representert. Totalt var me 11 som hadde ein fin kveld på Lerkekåsa Vingård.

Me hadde og invitert med oss tidlegare prosjektleiar Lars Lyngdal og prosessveileder Hans Huseby, i tillegg til styringsgruppa for "Ny næring under gamle tak". Totalt vart me da 11 personar som kom til Lerkekåsa Vingård.

Først fekk me ei omvisning ute på garden og fekk sjå vinplantingane. Dei hadde fleire ulike sortar druer frå ulike klimasoner. Det var enno ei stund til dei var modne, men på den andre sida toler dei lite og ikkje frost, så dei måtte følgje nøye med og måle syre og tørrstoff for å halde oversikt over kor langt druene hadde komme i modninga.

Me fekk og ei kort innføring i stell og skjæring av vinstokkane. Drueplantene blir normalt kjøpt ferdig poda på grunnstammar og var planta på mypexduk. PLantene var støtta opp med stolpar og ein kraftig tråd. Plantene er avhengig av støtte og dei må og formast med skjæring. Druene kjem på 2. års ved, og ein måtte være nøye med å fjerne sideskot som ein ikkje ønskte. Hovudskota var og halde tilbake for å ikkje sleppe plantene for høgt.

Vinteren kunne og være ei utfordring, og me kunne sjå på rekkene at det var skildnad på korleis dei ulike sortane hadde klart å etablere seg. Dei hadde forsøkt seg med å hyppe snø over plantene om vinteren med tanke på isolering.

Dei hadde vin som stod i produksjon, men der er restriksjonar i høve til salg. Dei hadde hatt ambulerande sjenkebevilgning, og da kunne dei selge til andre som har sjenkebevilgning, som lokale hotell, resturantar og utestader, men dei skulle gjerne hatt høve til å selge direkte til sluttbrukar. Dei meinte at det var der det var størst sjangs for å sitte att med gevinst. Eit alternativ kunne være å selge druesaft til privatpersonar som kunne leige plass til å produsere sin eigen vin på staden.

I første etasje i låven har dei laga til forsamlingslokale og kjøkken med tanke på servering, i tillegg til nytt ingangsparti og toalett. Forsamlingslokalet var med kvitkalka veggar og koseleg innreid som det kunne passe til ein vingard, sjå bilete. Me fekk servert nydeleg kantarellsuppe med brød. Etterpå fekk me eplekake og kaffe.

Etter serveringa tok me ein liten presentasjonsrunde på dei som var komne sidan ikkje alle kjente kvarandre. Dei ulike prosjekta sa litt om kor langt dei hadde komme i sitt arbeid og utveksla erfaringar. Fleire syntes at møtet med byrokratiet kunne være ei utfordring med tanke på at låvane skulle få nye bruksområde. Plan og bygningslova var eit av elementa. Det kom og fram tankar i høve finansiering. Det kostar pengar å restaurere, særleg når ein har bygg som er verneverdige. Det var litt frustrasjon over føringar frå riksantikvaren i høve kva ein kunne gjere og ikkje. Liltt av frustrasjonen låg i føringar og pålegg utan att det var midlar som stod i stil til dei kostnadane det medførte. Det var og tankar om ein kunne få til betre samordning av midlar frå den kommunale SMIL ordninga opp mot midlar frå Norsk Kulturarv og Norsk Kulturminnefond.

Til slutt fekk fekk me omvisning i resten av låvebygget med kjøkken, tilhørande servierom, inngangsparti og galleri i 2. etasje. Wenche og Joar syntes planane deira om galleri hadede blitt godt tatt i mot i det øvrige miljøet. No opplevde dei turistar som kom og overnatta i området slik at dei kunne få fleire dagar på galleri i Midt-Telemark. Galleriet var stort sett og kledd invendig slik at dei fekk vindtette veggar. I taket var det lagt duk innvendig og det var gjordt ein jobb for å få god belysning til utstillingane. Det som stod på lista nå var å gjere ein jobb med låvedøra.

Det vart eit inspirerande besøk for dei to låveprosjekta og fleire gav uttrykk for at dei ynskte å treffes seinare. Me takkar for eit hyggeleg besøk på Lerkekåsa Vingård :-)

Publisert av Halvor Midtbø. Sist endret 20.12.2011
   

Midt-Telemark Landbrukskontor

Kontaktinformasjon

Landbrukets hus
Brennavegen 30
3810 Gvarv
Telefon
: 35 95 77 70

Faks
: 35 95 77 79
Org.nr.
: 987 678 097
Kommunenr.
: 0822
Åpningstid
: 08.00 - 15.00

Snarveier

  • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips en venn SkilleTegn
  • Legg til favoritter

Dagens bilete

Fotograf: Helge Høvik
fruktfat-1
Helge Høvik
Levert av ACOS AS
Avdelingsleiar Tora S. Aarnes      Rådgjevar jordbruk Dag Gjermund Roheim
Login for redigering Login for redigering